Mindfulness pe langa casa omului

Leave a comment
Daily Zen Living

Mindfulness

Dragi prieteni,

In viata de dinainte, adica pe vremea cand lucram in consultanta, mergeam zi de zi si mai peste tot cu masina.

Stateam cu orele in trafic, ma mai si enervam groaznic si tot ce-mi doream era sa ma catapultez la birou sau direct in intalnirile la care trebuia sa ajung.

Zilele aceastea, in viata Zen de acum, merg foarte mult pe jos si cu metroul. Ma bucur tare mult de drumurile mele, ma uit in jur, ma uit la cladiri vechi, la arhitectura, la copacii infloriti si cat mai des spre cer. In metrou, ma uit la oameni. Ei nu se prea uita la mine, se uita in telefon. Au alte preocupari.


Ma gandeam sa va scriu astazi un pic despre “mindfulness”, adica despre arta de a fi prezenti, aici si acum. Unii spun ca este o “tehnica” sau un fel de meditatie prin care putem sa ne controlam mintea si sa stavilim avalansa de ganduri, pentru a ne bucura pe deplin de viata sau macar de un moment.

Personal, am realizat in timp, ca sunt putine ocazii in care sunt pe deplin ancorata in momentul prezent. De obicei, fac trei lucruri in acelasi timp si jur ca daca as mai avea doua maini si o minte in plus, le-as folosi si pe acelea ca sa fac si mai multe lucruri. Toate deodata, bineinteles.

Vi se pare cunoscut? Faceti si voi la fel?  Vorbiti la telefon in timp ce scrieti un email? Cititi o carte in timp ce ascultati muzica? Vorbiti cu prietenii la masa in timp ce bifati doua posturi pe facebook? Mda, multitasking suntem cu totii.

Acum revenind la acest concept numit “mindfulness”, m-am gandit sa fac o lista a momentelor in care sunt 100% prezenta si ma deconectez total, fara sa-mi mai zboare mintea la altceva. Pentru diversitate, am mai intrebat si cativa prieteni.


Exercitii de mindfulness – ce functioneaza la mine:

1. Cand gatesc.

Nu sunt eu Martha Stewart sau Julia Child, nici macar urmasa Sandei Marin, dar iubesc, iubesc sa gatesc.

Sunt atat de fericita cand pregatesc cina sau masa de duminica pentru familia si prietenii mei, incat intru intr-o bula, intr-un univers paralel de liniste si bine. Ma bucur din plin de legumele proaspete, de mirodenii, de arome, de culori, de gust. Ce sa mai vorbim, sunt acolo pe deplin.

2. Cand fac poze in gradina mamei mele.

La fel si aici, nu sunt fotograf profesionist, dar imi aduce atata bucurie sa stau si sa surpind tot felul de flori, plante, fluturi, detalii, linii, scoarte de copac, nori, fire de iarba, incat uit cu orele de mine.

3. Cand fac colaje (moodboard-uri) cu fotografii de pe tumblr.

Dati-mi o apa sau o cafea si uitati de mine o zi intreaga. Atat am avut de zis. 🙂

4. Cand ma uit la mare.

5. Cand desfac o rodie.


Exercitii de mindfulness – ce functioneaza la prieteni:

6. Cand planteaza flori sau isi fac de lucru prin gradina.

7. Cand picteaza sau coloreaza.

Ati vazut prin librarii cartile de colorat pentru adulti? Sunt absolut superbe! In secret, va marturisesc ca eu una nu as avea rabdare sa colorez toate detaliile acelea si in plus, am fost mereu genul de copil care depasea marginea. :))

8. Cand fac jogging/ yoga sau urca pe munte.

9. Cand framanta cozonaci.

Hahaha! Cred ca acesta ar fi si un exercitiu anti-stres formidabil. Ganditi-va numai la cati oameni mai au datorii karmice pe la voi.

10. Cand pescuiesc.

11. Cand conduc masina noaptea pe autostrada.

Prietenul in cauza este din alta tara. Este de inteles. Probabil ca se refera la autostrazile de la el de acasa.

9. Cand bricoleaza/ vopsesc chestii/ mesteresc la masina.

Ma rog, asta cu masina nu stiu cat mai este de actualitate in zilele noastre, dar cand eram eu mica, era parcarea plina de tati si bunici care isi faceau de lucru pe langa autoturism. 🙂


Oricum, indiferent de cum numim momentele noastre de deconectare – atunci cand mintea tace -, ca e mindfulness, ca este o clipa de respiro, important este ca aceste momente sa existe. Zi de zi.

Sunt total de acord ca nu traim nici in varf de munte, cu vulpea si ursul vecini, si nici nu levitam intr-un templu budist 24h din 24h. Viata poate fi complicata, dar la fel de bine, poate fi si foarte simpla. Daca aveti cinci-zece minute libere azi, poate va faceti de lucru pe la masina. Sau pe la bucatarie. Sau pe afara. Oricum ar fi, bucurati-va!

Bucurati-va din plin de tihna, de voi si de viata!

Cu drag,
Bianca Zen 2

*Foto via Fresh New England

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s