Puterea de a spune “Nu”

Leave a comment
Daily Zen Living / Heart to Heart

SayYestoNo

Dragii mei,

In capul meu erau alte idei despre ce as fi vrut sa va scriu azi, insa cumva, ideea acestui post s-a strecurat printre ele si a capatat intaietate.

Vedeti voi, toti cei care scriem, fie ca sunt blog posturi, statusuri pe facebook sau articole in general, scriem invariabil despre noi; despre ceea ce ni se intampla intr-o zi sau alta, despre ce ne este la indemana, despre ceea ce am invatat sau despre ceea ce ne macina sau ne bucura.


Ei bine, azi as vrea sa va povestesc un pic despre ce inseamna “Nu”-ul in viata mea.

Eu si Nu, nu avem o relatie indelungata, asta pentru simplu fapt ca am fost ani si ani de zile fidela “Da”-ului. Cu alte cuvinte, sunt si am fost o yes woman! Ceea ce mi-a adus multe bucurii si experiente faine, dar si cateva batiste ude si dureri de stomac.

Am spus atat de des “Da” la diverse lucruri, evenimente si persoane, din dorinta de a nu supara sau a nu dezamagi, incat m-am pus in situatii dificile, care nu mi-au adus nimic bun, ba m-au facut in unanimitate sa regret decizia initiala.

In ultimii ani insa, mi-am adus aminte de cuvintele unei dragi prietene, care imi spunea ca viata ei a inceput cand a invatat sa spuna (si) “Nu”. Pentru mine, aceste cuvinte au ramas acolo undeva ascunse, pana cand am inteles cu adevarat valoarea si insemnatatea lor.

Acest “Nu” care a aparut recent in viata si vocabularul meu, mi-a permis sa evit o gramada de situatii de compromis si mi-a oferit in plus, sansa de a fi mai libera, mai fericita si mai respectuoasa fata de mine insami.

Stiti, inainte ma gandeam mereu “Ce o sa zica X?”, “Daca se supara pe mine?”, “Daca nu-stiu-ce?”, dar niciodata nu ma intrebam sau nu eram atenta la ce o sa zic eu sau cum o sa ma simt eu intr-o situatie data. Acum nu mai este asa, acum sunt mai atenta. Nu-mi reuseste mereu, pentru ca tendinta mea naturala este sa ma uit inspre ceilalti si mai putin inspre mine, dar macar incerc sa ma autoeduc in acest sens.


Sa nu va fie frica sa spuneti “Nu” din cand in cand. Puteti sa-l mai indulciti un pic daca vreti (eu asta mai fac uneori), dar “Nu”-ul sa fie “Nu”, sa nu devina “Poate” si sa lase loc de interpretari.

Va promit ca asta o sa dezamorseze o gramada de situatii neplacute, o sa previna certuri, neintelegeri si discutii inutile.

Incercati pe cat puteti sa fiti buni cu cei din jurul vostru, dar si fermi acolo unde situatia o cere. Indiferent ca este vorba despre o relatie personala, de business sau chiar intima.

Sa nu va temeti de judecata celorlalti sau de faptul ca ati putea fi respinsi – desi, sigur este si asta o posibilitate – ganditi-va la ceea ce este onest, just si onorant (daca se poate zice asa) pentru voi si pentru cel de langa voi.

Uneori credem ca daca ne transformam in Mama Dolores (apropo, exista si un film cu numele acesta) si acceptam orice de la oricine, facem un serviciu umanitatii. Ei bine, nu, nu este asa, pentru ca ne facem noua un mare deserviciu.

Asa ca, dragii mei prieteni ZEN, hai sa cantarim mai bine cuvintele pe care le rostim si energia din spatele lor si sa nu uitam ca pe langa frumosul, luminosul si atotbunul “Da”, mai exista un frate mai mic, cu numele de “Nu”. Daca il folosim corect si echilibrat, si acest frate se poate dovedi la fel de luminos si eliberator.

Cu mult drag,
Bianca Zen 2

*imagine de la The Almond Eater

 

P.S. Nu stiu de unde a venit postul asta, dar parca l-am scris dintr-o rasuflare. 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s