Speak up Campaign sau Cum sa spui ceea ce gandesti

Leave a comment
Daily Zen Living

Meredith Pardue

Dragi prieteni,

Incep cu o marturisire: pe cat sunt de vorbareata cu toti si toate, pe cat de usor interactionez cu orice tip de persoana si imi fac prieteni noi pe unde ma duc, ei bine, cand vine vorba sa pun piciorul in prag si sa “atac” subiecte mai sensibile, aproape ca dau bir cu fugitii.

Eu si sotul meu ne completam perfect: el spune oamenilor exact ceea ce gandeste, fara filtre si fara teama de a fi gresit inteles, iar eu, ca un bun crestin, intorc si obrazul celalalt si nu spun celorlalti cand intrec masura sau cand fac lucrui care ma deranjeaza. Ca asa am fost eu invatata acasa: sa nu supar, sa nu deranjez si sa las (cat mai mult) de la mine.

Toate bune si frumoase, dar uite ca nespusul asta, imi aduce, pardon imi aducea (ca-i la trecut) dureri de stomac, noduri in gat si ma consuma enorm, fizic si energetic. In plus, tot din nespusul asta, m-am pus in situatii neplacute, am pierdut bani si am pierdut timp aiurea.

Din acest motiv si incurajata de Omul-Transparenta (adica de sotul meu), mi-am propus cu ceva timp in urma, sa spun oamenilor din capul locului cand mi se pare ca gresesc fata de mine. Nu sa-mi dea dreptate tot timpul, ca nu despre asta este vorba, ci macar sa apuc sa-mi exprim punctul de vedere.

Azi asa, maine asa, sunt fericita sa va raportez ca lucrurile se imbunatatesc pe zi ce trece. Chiar daca inca nu mi-a intrat in reflex, profit de fiecare ocazie ce se prezinta, mica sau mare, sa spun oamenilor: “Da.”, “Nu.” si mai ales “Pana aici.”

Pana acum am avut numai experiente placute – adica fie oamenii si-au cerut scuze, fie ca s-a remediat situatia, oricum, cert este ca nu m-a alergat nimeni pana acum. Nici macar in trafic. 🙂


Asadar, draga prieten(a) ZEN, care stai acum si citesti aceste randuri, daca esti cum eram eu, adica nu spui lucrurilor pe nume, de teama, de rusine sau de rusinea celuilalt, te rog, sa mi te alaturi intr-o campanie personala, care nu exista public, ci doar in viata mea si sa…speak up your mind.

Nu-ti spun sa te transformi intr-un Gica-Contra sau sa cauti nod in papura oamenilor din jur, ci iti spun doar atat: sa te iubesti si sa te respecti suficient de mult pe tine insuti/ insati incat sa nu lasi pe nimeni sa se poarte urat cu tine, sa te nedreptateasca sau mai rau, sa te pacaleasca cu acordul tau.

Si mie mi-a fost tare de greu la inceput, dar sotul meu m-a incurajat intodeauna sa nu las pe nimeni sa abuzeze de buna mea credinta. Imi spunea mereu cand eu protestam ca nu pot sau ca mi-e rusine: “Chiar daca nu esti asa construita, trebuie sa inveti sa reactionezi, sa nu fii pasiva si sa nu lasi ca astfel de lucruri sa ti se intample.”

Pe mine una, m-a ajutat enorm tot ce am vazut si am invatat de la el in toti anii acestia de cand suntem impreuna. Este un om foarte corect, dar are zero toleranta la neseriozitate, neprofesionalism, badaranie si la oamenii care profita de pe urma celorlalti.

Deci, voi ce spuneti? Ne imbarbatam si noi un pic si devenim mai asertivi si vocali?
Hai ca se poate! Hai ca putem!

Sa aveti o seara cat mai frumoasa!

Cu mult drag,
Bianca Zen 2*Sursa imagine: Meredith Pardue, Botania IV, 2012
http://www.meredithpardue.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s